Whisky för nybörjare F.A.Q

Här kommer en F.A.Q för nybörjare. Bör lägga in en brasklapp för om jag har någon information lite fel men är 99% säker på att jag inte "ljuger" i något av nedan uttalanden...


Fråga:  Vad ska man tänka på när man driker whisky?
Svar:  Dricka whisky  är en kulenarisk upplevelse och det finns flera saker man ska tänka på. Man ska absolut inte bara hälla i sig det svälja. Det är så de flesta försöker göra i början och handen på hjärtat jag var sådan oxå i början och där av var jag allt annat än en whisky drickare. Där emot när jag testade att följa stegen nedan fick jag min första wow! upplevelse av en whisky.

- Svälj inte för snabbt. Skölj runt långsamt men inte länge i munnen (överdriv det inte). Experter säger att man ska få whiskyn att nudda hela tungan etc. Det blir ofta för mycket. Satsa på att whiskyn ska beröra halva tungan  och svälj sedan.

 

- Andas in lite kall luft direkt efter du svalt. Syre hjälper att ta fram smaken och enligt mig blir det mindre starkt oxå. Bästa sättet att andas in är att tänka att man drar in luft snabbt genom ett sugrör. Kan inte förklara det mycket bättre men forma munnen som om ni ska visla o dra in luft snabbt.

Fråga: ska man ha i vatten/is?
Svar: Personligen tycker jag nej. Men vatten o is kan hjälpa till att släppa fram smaker. Men en whisky är som bäst när den är direkt från flaskan. Whisky experter som tex. Jim Murrey som poäng sätter whiskys håller med mig på den punkten. Men bästa är att testa sig fram själv för whisky är helt individuellt. Viktigaste är att absolut inte ta det till en överdrift. 1-2 droppar vatten är tillräckligt för ett glas whisky... isen bör ni spara till Burbon.

Fråga: Whisky eller Whiskey?
Svar: både Whisky & Whiskey är egentligen samma sak.  Båda orden kommer från samma gaeliskans ord:  uisce beatha  eller uisge beatha. Det betyder livets vatten och skotska o irlänska keltiskans uttal/stavning är olik där av samma med Whisk(e)y.  Då jag främst (eller faktiskt enbart) försöker hålla mig till skotsk  whisky så stavar jag det utan E.


Fråga: Var är en single malt?
Svar:  Whisky är en alkohol som är gjord på sädeslag och då främst på malt korn.  Men  pga ett saker som skede i historien (som jag inte tar upp här men kanske skriver om i en annan post) så började man späda ut genom att andvända mer än bara malt. Där av blev det ”blended” whiskys.  Så single malt är mer eller mindre whisky som är gjort på bara malt korn.

Fråga: Vad är skillnaden på Irländsk & Skotsk whiskey/whisky?
Svar: Största skillnaden är i sättet man framställer whiskyn. Smakmässigt så strävar man efter olika saker med whisky kontra whiskey. Whiskey (irländsk) försöker vara så len som möjligt medans skotsk whisky försöker få fram en mer rik smakupplevelse.


Fråga: Vad ska man börja med för whisky/whiskey?
Svar: Det verkar vara väldigt olika. Men har märkt att majoriteten faller in  i 2 kategorier. Rökiga skottar eller irländare. Vilket jag tycker är rätt konstigt då rökiga whiskys anses vara svårdrukna men det är det dom flesta börjar med (även jag som fick min första wow upplevelse av en Laphroigh).  Följer man dricka tipsen i början av tråden så skulle jag rekomendera att alla testat just en Laphroigh då den verkar vara den perfekta portal whiskyn... irländsk whiskey kanske är något för dig men personligen skulle jag rekommendera att ni testar ett par skottar först och går inte rökigheten hem så testa en icke rökig Speyside.


Tror jag avrundar den här Q&A tråden och lämnar det öppet. Har ni frågor så kommentera så svarar jag så gott jag kan...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0